jaar van de draak

Zoals ik afgelopen zomer al eens schreef is een van m’n gidsen een draak. Vanaf dat ik “mijn” draak heb ontmoet ben ik me gaan verdiepen in draken en draken energie. Bijzonder mooie en liefdevolle wezens, die ik regelmatig bij me mag voelen. Daarom vind ik het ook leuk om nu wat te schrijven over de symboliek van de draak rondom het Chinese nieuwjaar.

Elk jaar begint het Chinees Nieuwjaar op een andere datum. Dit jaar is dat 10 februari en begint het jaar van de draak. De Chinese maan-zonnekalender begint tijdens de tweede nieuwe maan ná de winterzonnewende. De Chinese kalender volgt geheel de maan en dat maakt dat de feestdag elk jaar op een andere datum valt. Mensen hebben ook niet, zoals in het westen, een sterrenbeeld gebaseerd op geboorte maand, maar op geboortejaar.
Als enige mythologische figuur in de Chinese dierenriem is het teken van de Draak erg bijzonder en symboliseert het kracht.

In de Westerse cultuur, verhalen en mythologieën zijn draken vaak angstaanjagende monsters die symbool staan voor chaos, vernietiging en kwaad. Ze worden afgebeeld als enorme, vurige wezens met een destructieve kracht. Vaak zijn er helden nodig om de draken te verslaan en zo de vrede te herstellen.

In tegenstelling tot het Westen worden draken in de Oosterse cultuur, met name in China, als heilig beschouwd. Ze worden gezien als brengers van kracht, geluk en voorspoed en zijn verbonden met water, een levenschenkend element. Volgens de Chinese cultuur hebben draken bijvoorbeeld de macht om regen op te roepen en worden vaak afgebeeld in een kring van wolken.

Draken zijn hoe dan ook, in elke cultuur, omringt door magie. Het gaat daarom ook een magische periode worden de aankomende tijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.